כיצד נכין את הקבוצה לסדנת הגנה עצמית בשיטת אל הלב?
עמותת "אל הלב" מציעה שיעורי הגנה עצמית מעצימה ומספקת ארגז כלים עשיר להתמודדות עם מגוון מצבי סיכון, אלימות ותקיפה: מצד מכרים וזרים, במרחב הציבורי, המקצועי או האישי, מהטרדות מילוליות ועד לתקיפה פיזית. השיטה מתבצעת לפי עקרונות הלימוד החיובי, מדגישה חיבור למקורות עוצמה פנימיים ודוגלת בהרחבת האפשרויות לחיים בטוחים, במקום בגישה של צמצום מרחב המחייה והפחדה.
לקראת הסדנה אנו ממליצות להכין את הקבוצה לפי הנקודות הבאות, בכדי לגרום לכך שהמשתתפות/ים ימצו את מרב הפוטנציאל :
1. התחייבות: תאריכים, שעות והדרגתיות
אנו מבקשות לידע את המשתתפות/ים במועד התחלה ובמועד סיום הפעילות. השיעורים בנויים בצורה מדורגת ובונים יכולת שנשענת על הטמעה ורצף תרגול. הזמן קצר והרווח האפשרי גדול, ולכן הנוכחות הרציפה היא כה חשובה. אנו מבקשות שיתוף פעולה והכנה מצידך בהסברה לגבי החשיבות להגיע לכל מפגש.
2. לבוש וציוד: נח ויעיל
יש להצטייד בבגדים ונעליים נוחים לתרגול פיזי (ניתן להוריד נעליים ולעבוד יחפות) ובקבוק שתיה אישי. חשוב לשמור שהנייד יהיה במצב שקט.
3. תוכן: הגנה עצמית בשיטת אל הלב אינה רק פיזית
-
בשונה משיעור אומנות לחימה, בו מתמקדים ברובו על טכניקות פיזיות ללחימה והגנה, בסדנאות שלנו תקבל הקבוצה מגוון כלים בדגש על מניעת תקיפות מיניות ומילוליות (רוב התקיפות כלפי נערות ונשים) ובכללם זיהוי מצב סיכון, חשיבה תחת מצוקה, הצבת גבולות, שימוש בקול, עידוד לשיתוף ובקשת תמיכה. מהלך הפעילות מתקיים באווירה חיובית ומעצימה, עם הומור והגברת תחושת מסוגלות. היות והסטיגמה הרווחת כלפי 'הגנה עצמית'='רק מכות ובעיטות', מומלץ לדבר עם בנות הקבוצה ולהכינן בקצרה לתכנים.
-
רבות ורבים מאיתנו מחזיקות/ים במיתוסים רבים הקשורים לתקיפות מיניות והאחריות עליהן. במהלך השיעורים, יכול להיות שחלק מהסגל המלווה את הקבוצה יחוש כי הוא מאמין ברעיונות שונים או אפילו מנוגדים לתכנים שהמדריכה של "אל הלב" מביאה. במקרה כזה, אנו מבקשות מכם להעלות את הסוגיות כשאלה פתוחה באופן שמאפשר דיון ומציג למשתתפות מודל של שיח מכבד ובריא.
4. השתתפות הצוות: דוגמה לחיקוי, תומכת ומעודדת השתתפות
-
אנו מבקשות לדאוג שתהיה אשת צוות פעילה בכל שיעור, כדי להראות דוגמה אישית בצורת ההשתתפות (נייד מכובה, השתתפות פעילה גם בפן הפיזי, וגם בדיונים במהלך השיעור). כמו כן סיוע בשמירה על המשמעת בחדר וקליטת נורות אדומות בקרב המשתתפות.
-
חשוב לציין שהפעילות מאד מעשירה את נשות הצוות מבחינה אישית ומקצועית כאחד.
-
**במקרה של התארגנות בית ספרית**
חשוב מאד ליידע את שאר סגל בית הספר בהעברת הפעילות לגבי חשיבות השיעור/סדנה- כל מי שהפעילות יוצאת על השיעור שלהן. ייתכן שעבור חלקן תהיה אי נוחות זמנית בשל השינויים במתכונת הרגילה, אך חשוב להבהיר שזה למטרה טובה של הקניית כישורי חיים חיוניים להתמודדות עם מצבי סיכון.
-
**במקרה של קבוצות בעלות מאפיינים טיפוליים**
פעמים רבות השתתפות הצוות מאפשרת האצה של תהליכים טיפוליים עם המשתתפות. השתתפות חברות סגל בקורס מעניקה כלים להתייחסות נוספת בזמן הסשנים הטיפוליים עם המשתתפות/ים.
ידוע לנו שתוכן השיעורים נוגע בעניינים שעלולים להעיר זיכרונות/רגשות מורכבים בקרב המשתתפות/ים שעברו טראומה, במיוחד אלימות בין-אישית. עם זאת, הוא גם נותן הזדמנות מיוחדת לריפוי. המדריכות שלנו מוכשרות להתייחס לקשיים כאלו בחמלה וחכמה, אך חשוב לזכור שאינן מטפלות. בכל מקרה, כדאי לידע אותנו מראש על דברים שנוגעים לבריאות הגוף והנפש של הקבוצה כדי שנוכל להיערך מראש.
5. משוב:
בסופו של המפגש האחרון אנו מבקשות לחלק משוב לכל משתתפת וגם לאשת צוות שמלווה את הקבוצה. אנו מייחסים חשיבות רבה לבקשות
והערות שעולות מהמשובים, צוות ההכשרה שלנו מפתח ומתאים כלים בעקבותיהם.
אתם/ן כמובן מוזמנות/ים לפנות כל שאלה בתחום השיעור למדריכת הקבוצה ולעודד את משתתפות הקורס לעשות בהתאם.
** אם ישנם תכנים נוספים או חומרים שהצוות מעוניין להעביר למשתתפות אנו מבקשות לעשות זאת לפני או אחרי הסדנה ולא על חשבונה, ולתת למדריכה את הזמן שהיא זקוקה לו כדי להעביר את התכנים במלואם.**
באנה בשלום ועם אנרגיות חיוביות